Vino
uz žlicu u bistrou Darling & Shegrts
Za prvo ovogodišnje izdanje eno-gastro projekta 'Vino uz žlicu' odabran je bistro Darling & Shegrts na zagrebačkim Ravnicama (Radauševa 9).
Prije jela
predstavljena su četiri ekstra djevičanska maslinova ulja Bembo
(Buža, Rožinjola, Puntoža i Bjelica), koja proizvode
supružnici Elena i Vedran Lupić iz Bala u Istri.
Za početak
bile su Mini quiche Lorraine, prhke ali sočne male francuske pite
sa šunkom i sirom, uz koje se perlao pjenušac Furjan Dominus
bijeli. Predstavio ga je Tomislav Furjan, vlasnik istoimenog OPG-a i
vinarije Vina Furjan
iz Babinca kraj Varaždina, koji je posao preuzeo od oca nakon
završetka agronomskog fakulteta. Smanjujući prinose i povećavajući
kvalitetu grožđa vrlo je brzo postigao zapažene rezultate. Rađen
od chardonnaya i graševine Dominus bijeli lani je osvojio srebrnu
medalju na Decanteru, a još bolje je prošla njegova rose varijanta,
koja se okitila zlatnom medaljom, postavši tako jedini hrvatski
zlatni pjenušac na prestižnom natjecanju u Londonu. Dominus bijeli
proizveden je klasičnom metodom, kristalno zlatne boje i svježih
voćnih aroma, a odlikuje ga kompleksnost, harmoničnost i elegancija
uz fino i dugo perlanje.
Bruschetta s kremom od mrkve i
laganog guacamolea s matovilcem jelo je koje će posebno vole
vegetarijanci. Jelo je pratilo vino Vislander Rosé 2023. od plavca
malog s otoka Visa. Enolog Saša Zec, konzultant i prijatelj
obitelji Vojković, vlasnika vinograda na Visu, opisao je to vino kao
slojevito, koje se pamti. Arome podsjećaju na cvijet nara, brusnice
i maline, a na okusu se osjeća slatkasti dodir, iako je riječ o
sasvim suhom vinu. Plavac mali očito je dobra baza za vrhunska
ružičasta vina kakvih u Dalmaciji kronično nedostaje, pogotovo u
turističkoj sezoni. Vislander
u svojim vinogradima na četiri položaja uzgaja još
autohtone sorte vugava (bugava) i kuč, a vinarija im se nalazi u
mjestu Milna.
Jelo bakice Pavice sastoji se od poširanog
jajeta, kreme od ajvara, kreme od sira i vrhnja te crumblea od tosta
i špeka. Jelo je pratila Šoškić Graševina 2024., o kojoj je
predstavnik Dvorskih
vina Šoškić s Plešivice, Mato
Kučan, rekao da su vino na tržište plasirali sredinom prosinca
prošle godine, a berba graševine bila je nikad ranije - u kolovozu.
Rezultat je fino, voćno i svježe vino koje se izvrsno uklopilo sa
specijalitetom kuće.
Slijedila je sarma koja nije bila
pripremljena na klasičan način. Bila je to pohana sarma s dvije
kreme, od krumpir pirea i od dinstanog zelja, prava je zimska
poslastica, koja je trebala upravo vino kakvo je Kotari Merlot 2019.
Uzvanicima se opet obratio Saša Zec, čija tvrtka Vina Mosaica
posluje i s ovom vinarijom iz Polače u okolici Zadra. Počeli su kao
poljoprivredna zadruga Mas-Vin koja ekološki proizvodi maslinova
ulja i vino, a sada se rebrendiraju i prezentiraju pod nazivom Kotari
prema lokaciji Ravnih kotara gdje su smješteni. Kotari Merlot
pokazuje autentičnost terroira na profinjen način. Guste je, rubin
crvene boje, ugodne arome i bouqueta koji podsjeća na bobičaste
plodove, crni papar i zrele višnje maraske. Njegova punoća ublažila
je blagu kiselost pohane sarme, smjelog autorskog potpisa chefa Ivana
Pavlovića koji je na svoj način iskoračio u comfort food. Kaže da
obožava takav pristup kuhanju, uz maksimalnu iskoristivost
namirnica. Okupljeni novinari, u tijesnom omjeru glasova s Jelom
bakice Pavice i Šoškićevom Graševinom, odabrali su Pavlovićevu
sarmu i Kotari Merlot kao najbolju kombinaciju hrane i vina te
večeri.
Na kraju slastica, Bakine šnenokle u modernoj
verziji a Furjan Muškat žuti 2023 izvrsno ih je dopunio svojim
poluslatkim okusom prožetim voćnim i cvjetnim notama.
'Vinom
uz žlicu', eno-gastro projekt Renata Cisar i Mustafa Topčagić
pokrenuli su prije šest godina. Kultura stola u hrvatskom je
ugostiteljstvu u sve je većem usponu a ovaj projekt svojim
edukativnim i zabavnim sadržajima daje svoj doprinos.
Pripremio: Tomislav
Radić
Foto: Julio Frangen
Primjedbe
Objavi komentar