Za Maškare chef Željko Markus iz Oštarije Fortica u Kastvu kreirao pustni jelovnik
U
gradiću nedaleko Rijeke Kastavu.
, na brežuljku visokom 365 metara s pogledom na Kvarnerski zaljev
smješten je Bistro
Oštarija Fortica
u
prostorima stare zgrade iz 19. stoljeća u čijem se prizemlju
desetljećima nalazi restoran.
U Kastvu je peto godišnje
doba - vrijeme maškara koje svake subote privlače veliki broj
ljubitelja odlične zabave pod maskama Željko Markus je svoj
jelovnik prilagodio maškarama te se uz standardna jela zbog kojih
ljudi dolaze iz Zagreba može kušati juha od telećeg repa,
teletina ispod peke s kiselim zeljem i gulaš od magarca s domaćim
njokima
.
Za
predjelo, hrskava focaccia (ručno rađena,netom ispečena) s
carpacciom od boškarina sa svježim maslinovim uljem i kremama od
jabuke i cimeta te zimske brusnice u crnom vinu.
"Kvarnerska
kombinacija kobasica, kiselog tijesta i kruha u mojoj su kreaciji
ravioli punjeni kobasicama s umakom od kiselog zelja i
slanine.Raviole radimo ručno svakog dana, a punimo ih sezonski. Iako
se na prvu čini hrabro pojesti paštu s umakom od kiselog zelja
kojeg mnogi jedu kao prilog, pustna pašta je ono nešto što naši
gosti obožavaju ove zime" -
kaže Željko Markus U pustnom menija dolazi i juneća koljenica, 48
sati sporo pečena u roštilju green egg (zatvoreni sustav)
stabiliziranom u crvenom vinu od kojeg nastaje umak za domaće njoke.
Pustni
jelovnik završava laganom slasticom koja se poslužuje u čašama a
u kojoj se spaja kreme, sezonsko voće i domaći crumble. U vrijeme
Pusta, do 04.03.2025. peku se i krafnice po receptu naših nona.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Nikola Zoko
Primjedbe
Objavi komentar