Sajam turizma u Beogradu
Na ovogodišnjem Sajmu turizma
u Beogradu,koji je posjetio i hrvatski novinar Vjekoslav Madunić,
nastupilo je 400 izlagača a posjetitelja je bilo 32 000. Zemlja
partner je bila Italija a po prvi puta su nastupile Venezuela,
Ekvador i Estonija. Hrvatska je bila predstavljena sa hotelskom
kućom Valamar i agencijom Place2GO International. U središnje
dijelu sajma bile su Turistička organizacija Srbije, Turistička
organizacija Beograda (TOP) ,Turistička organizacija Vojvodine,
Zlatibora i druge. Na izložbenom prostoru Gradske turističke
organizacije Kragujevca veliki promotor vina i organizator 10.
jubilarnog vinskog sajma u Šumadiji, Zoran Dragoljević napravio je
najavu dvodnevnog Salona 28. i 29. ožujka u hotelu Kragujevac.
Imali smo priliku kušati vina manjeg broja vinarija: Stari podrum,
Perić, Art Wine i Katanić a i desetine drugih uključujući
različite vrste hrane moći će vinoljupci pronaći u Kongresnom
centru hotela. Tu značajajnu vinsku manifestaciju organizira Vinski
viteški red Šumadije a otvorit će je jedan od najvećih srpskih
vinara Božidar Aleksandrović.
Predstavljen je i hotel Borovi sa
pešterske visoravni u blizini Sjenice gdje protiču četiri rijeke
(Vapa, Graovica, Jablanica i Uvac). Peštersko polje je dobilo i
brojna svjetska priznanja na području očuvanja prirode ( Za
očuvanje biljnog svijeta, vlažnih staništa, očuvanje ptica i
dnevnih leptira Srbije). Impresivna je ponuda ovog renoviranog hotela
sa 150 smještajnih jedinica i svim SPA objektima. Na 600 hektara
prostiru se farma Caričina i Ranč Selek (400 slobodnih konja, ovce,
koze i bivoli). To je područje potpuno čiste prirode sa visinskom
razlikom od 760 do 1322 metra a specijalni rezervat Uvac (prirodno
dobro prve kategorije ) ima i meandrirajuća jezera na kojima se može
i splavariti.
Na prostoru TOB-a u svijetlu nadolazećega EXPO-a
2027 promovirane su gradske općine, muzeji, kulturne institucije,
poznati muzički festivali i sportske priredbe. Promoviran je Dom
Jevrema Grujića,predstavljena je turistička ponuda Povijesnog
muzeja Srbije, Muzeja iluzija i poznato kazalište Madlenianum.
Posjetitelji mogli su čuti gudački kvartet Dinamica music, uživati
u nastupu Umjetničkog centra Talija i ansambla Kuće romske kulture.
Beograd nije samo poznat po
roštilju i mučkalici. Fine dining cousine i ondje ima predstavnike
u desetinama restorana. Ali Skadarlija je dalje nazaobilazna. Taj dio
beogradskih restorana u skadarskoj ulici je i dalj prva turistička
gastronomska ponuda a među njima vodeće mjesto i dalje imaju "Tri
šešira". Restoran sa 160-godišnjom tradicijom koji je
izgradio staklenu terasu, u kojemu se još uvijek nalazi
tradicionalni namještaj i sviraju karakteristični glazbeni sastavi
sa violinom , harmonikom i gitarom. Može se među ostalim kušati
jagnjeću čorbu, bruskete sa namazom od sira i roast beefom, pohani
kačkavalj, kroketi od piletine sa sjemenkama, pečurke na žaru i
završno pola porcije slasnih čačanskih ćevapćića ( prilog
kuhani krumpir u sosu od ajvara i kajmaka).Uz jelo može se kušati
bijeli Rubinov muscat a za slasticu tufahiju (kuhana jabuka punjena
orasima i vrhnje na vrhu).
Tatarski biftek za dvije osobe koji dugogodišnji konobar Dragan Dragić oprezno dozira sa začinima. U petak može se naručiti ribu, smederevskog smuđa na žaru i moravsku salatu (crvena oljuštena pečena paprika , sitno isjeckana rajčica, ljuta papričica, bijeli luk ,ulje i ocat. Tri šešira imaju još jedan restoran na početku Skadarlije sa gornje strane, Zlatni bokal koji može primiti na terasi i dva nivoa 200 gostiju. Glavni restoran Tri šešir vodi menađerica Milica Petković, zajedno s dvije mlade nadarene i simpatične djevojke Sanjom Božić i Teodorom Radovanović.
Pripremio Tomislav Radić
Snimke: Vjekoslav Madunić
Primjedbe
Objavi komentar