Na jagode i pjenušac kod Tomca i Bajde
Na Plešivici najjačoj hrvatskoj vinskoj regiji po proizvodnji pjenušaca, 25. i 26. 5.
2025. održan je Festival pjenušaca i jagoda.
Na Plešivici, hrvatskoj Champagni, u zelenom raju, samo pola sata vožnje od Zagreba, uživalo se u jagodama i pjenušcu.
Tih dana na Plešivici vinari su otvorili vrata svojih vinarija i dvorišta, dijeleći s
posjetiteljima plodove svog rada i ljubavi prema vinu. Ove godine predstavilo se
trinaest vinarija: R. Braje, Dobra berba, Ž. Gregorić, Ivančić winery, Ivančić Griffin,
Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda i K.
Režek.
Za domaće jagode pobrinuli su se članovi Udruge proizvođača jagoda
Zagrebačke županije "Jagodni prsten", a posjetitelji su mogli svratiti i do OPG-a
Damira Gregorića, gdje jagode uspijevaju s puno ljubavi i poštovanja prema
zemlji.
Veliki posjet bio je i u vinariji Tomac & Bajda, smještenoj u Jastrebarskom.
Vinarija TOMAC & BAJDA nastala je 24. travnja 1982. godine, ženidbom Tome (Tomca) i Zvonimire (Bajda).
Tomo Tomac, po zanimanju inž. strojarstva, bivši zaposlenik INE Naftaplina, sada
umirovljenik, potječe iz poznate vinogradarske obitelji TOMAC iz Donje Reke,
„priženio“ se supruzi Zvonimiri , prof. defektologije. Žive i rade sa sinovima Lovrom i Lukom, ,u obiteljskoj kući „VILA BARICA“ u Jastrebarskom. U obje familije (Tomci i Bajdi) postojala stoljetna tradicija poljoprivredne proizvodnje: ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo (nekoliko generacija).
Godine 1988. napušta se stočarstvo te se obitelj posvećuje vinogradarstvu i vinarstvu
uz ratarstvo. Povećava se proizvodnja sadnjom novih nasada a izgrađen je i mali
podrum sa pilnicom (kušaonom vina). Od 1990. godine vino se stavlja u butelje pod
etiketom Tomac & Bajda. To je mješavina sorti (Vila Barica“ Zeleni silvanac,
Rajnski rizling, Sauvignon a nastaje i pjenušavo vino, (klasičnom metodom) „TomBa“!
Obitelj se bavi tradicionalnim, prirodnim i ekološki održivim vinogradarstvom i
vinarstvom. Godine 2024.dobivaju certfikat o ekolškoj proizvodnji.
Proizvodnjom pjenušavih vina počeli su se baviti ranih devedesetih godina,
zahvaljujući pokojnom inž. Franji Jambroviću , Klubu prijatelja dobrog vina, (osnovan 1984. God.) koji je u to vrijeme djelovao na Plešivici, kao i
pokojnom bratu Zvonimiru Tomcu.
Pjenušci su:TOMBA extra brut: 50% zeleni silvanac- 50% mješavina sorata iz
vinograda starog 80 godina , odležao na kvascima šest godina,TOMBA brut: 50%
rajnski rizling - 50% mješavina sorata, odležao na kvascima tri godine i TOMBA extra sec: 50% zeleni silvanac- 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina . odležao na kvascima sedam godina.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Angela Radić
Primjedbe
Objavi komentar