ŠTRUDLAFEST GUINNESS WORLD RECORDS


Hrvatska će još jednom pokušati osvojiti titulu GUINNESS WORLD RECORDS. U subotu, 6. rujna 2025. u selu Jaškovo blizu Karlovca i Ozlja počinje Štrudlafest. Karlovačka županija te gradovi Karlovac i Ozlja, pokušat će napraviti najdužu liniju štrudli na svijetu!

Na Štrudlafestu se već radila najduža štrudla te su 2015. ušli u knjigu rekorda s dužinom od 1.479,38 metara. Sada, deset godina kasnije, ide se s dužinom od tri kilometra. Postavljanje ove slastice kreće već od 11 sati ujutro, a organizatori se nadaju da bi se štrudla mogla složiti do 15 sati kada će službeni sudac iz Londona proglasiti rekord ako on bude oboren.

Štrudla koja treba oboriti GUINNESS WORLD RECORDS bit će donirana u razne institucije i ustanove.

Štrudlafest nudi još i događanja za cijelu obitelj. Štrudla i ove godine dolazi uz šetnju, na biciklu, na kajaku i piknik Štrudlomanijak. Štrudlafest pratit će glazbeni program. U subotu će nastupiti Hrvatske ruže, a festival u nedjelju zatvara Damir Kedžo popodnevnim koncertom.

Cijeli program može se pronaći na web stranici Štrudlafesta.


RECEPT

Glazbena štrudla – Bachova kantata o kavi (cca 12 porcija)

Tijesto: 850 g brašna, 50 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode

Nadjev: 6 jaja, 5 žlica šećera, 15 dkg oraha ili lješnjaka, bijela i crna čokolada, turska kava, šalica cornflakesa ili Petit keksa, suhe smokve

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta.

Za to vrijeme pripremite nadjev: 6 žutanjaka miksati i smjesi dodati 5 žlica šećera i 15 dkg oraha. Skuhati šalicu crne kave i dodati u smjesu nekoliko žlica po ukusu. Od 5 bjelanjaka napraviti snijeg i dodati toj smjesi. Smjesi dodati naribanu narančinu koricu.

Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.

Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Na razvučeno tijesto na polovicu staviti nadjev. Na nadjev staviti zdrobljene cornflakese ili Petit kekse ili po želji sjeckane orahe ili lješnjake.Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji vole okrajke ili oblikujte puža ili neki drugi oblik).Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.

Dok se štrudla peče rastopite čokoladu za preljev. Prelijete štrudlu čokoladom, po želji naribajte još narančine korice i dodajte nasjeckane suhe smokve.

Recept je inspiriran Bachovom kantatom o kavi, a osmišljen u suradnji s Glazbenom školom Karlovac u sklopu proslave Noći glazbe na projektu „Music Food“.

Pripremio: Tomislav Radić

FOTO: Demjan Rožman, Tomislav Klarić, Igor Čepurkovski

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga