Prebožićno kušanje vina u vinariji Juris
U
vinariji Juris predstavljen je Chardonnay Reserva 2021. To složeno
vino predstavlja interpretaciju chardonnaya, pomičući granice
bijelog vinarstva u regiji Podunavlja. Odležalo je 24 mjeseca u
novim bačvama slavonskog hrasta, pružajući slojevitost, teksturu i
potencijal za daljnje dozrijevanje u boci. Vino prolazi 10 dana
maceracije na kožicama, što mu daje zlatnu nijansu s jasnim
narančastim odsjajem. Taj produljeni kontakt s kožicama povećava
njegovu složenost, dodajući teksturalnu dubinu. Nakon fermentacije,
prebacuje se u nove 500 L bačve slavonskog hrasta (srednje
paljenje), gdje se spontano odvija malolaktička fermentacija. Nakon
dvije godine odležavanja u drvu, vino se prebacuje u inox spremnike
na 90 dana prije punjenja u boce . Arome su pečenih marelica, sušene
kore citrusa, bijelog cvijeća i začinskog meda, protkane notama
tostiranih badema, vanilije i suptilnog dima iz hrasta. Dugi
završetak otkriva razvijene tercijarne note koje će se s godinama
dodatno obogatiti. Poslužiti na temperaturi između 11 i 13
°C.Istočna Kontinentalna Hrvatska, Đakovačko vinogorje, 13,50 %
alk
Kušala se i Graševina Reserva 2022 iz vinogorja Hrvatskog Podunavlja, koja balansira sortnu čistoću, utjecaj hrasta i složenost dozrijevanja. Vino je proizvedeno od 100 % graševine, fermentirano i potom pretočeno s grubog taloga u nove bačve od 500 L slavonskog hrasta (srednje paljenje). U drvetu se odvija malolaktična fermentacija, nakon čega slijedi 12 mjeseci odležavanja u bačvama. Prije punjenja, vino se kupažira s neodležanim dijelom graševine u inoxu tijekom 30 dana, što osigurava sklad i eleganciju. Rezultat je svijetlozlatno vino s bogatim aromama zrelog koštuničavog voća, citrusa i nježnih cvjetnih nota, koje se isprepliću s nijansama vanilije i tostiranih badema iz hrasta. Na nepcu svježe, ali zaokruženo, uz živahnu kiselinu koja vodi prema dugom, mineralnom završetku. Poslužiti na temperaturi između 12 i 14 °C.
Pripremio : Tomislav Radić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


Primjedbe
Objavi komentar